Αρχική : Χρήσιμο Υλικό : Πώς παίρνουμε ένα δείγμα νερού

Πώς παίρνουμε ένα δείγμα νερού

Τα βήματα που απαιτούνται για τη λήψη ενός δείγματος νερού ποικίλουν ανάλογα με το είδος της εργαστηριακής εξέτασης που θα γίνει. Το δείγμα νερού σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι πρόσφατο και να λαμβάνεται με σχολαστική καθαρότητα.

Δείγμα απο βρύση
Να προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τα αποστειρωμένα μπουκάλια που σας προμηθεύει το εργαστήριο και όχι δικά σας μπουκάλια για να πάρετε ένα δείγμα. Επίσης πρέπει να συμπληρώνετε όλα τα έντυπα που σας ζητά το εργαστήριο που θα εξετάσει το δείγμα.
Τα δείγματα νερού θα πρέπει να αποσταλούν στο εργαστήριο μέσα σε 48 ώρες από τη συλλογή τους. Σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να διατηρηθούν σε ψύξη μέχρι την εξέτασή τους.
Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή ώστε να μην έλθει τίποτε σε επαφή με το εσωτερικό της φιάλης δειγματοληψίας ή του πώματός της, εκτός από το δείγμα. Μια κακή δειγματοληψία  μειώνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις εργαστηριακών ελέγχων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα κατά τη συλλογή ενός δείγματος:

Μην πάρτε το δείγμα από μια βρύση που ειναι σε κακή κατάσταση (ύποπτη)
Ελέγξτε τη βρύση για τυχόν διαρροές. Επιλέξτε μια άλλη βρύση εάν υπάρχει διαρροή στη συγκεκριμένη.
Αφαιρέστε το επιστόμιο της βρύσης αν υπάρχει, λάστιχα, φίλτρα κλπ.
Απολυμάνετε το στόμιο της βρύσης με χλωρίνη ή με φλόγα.
Αφήστε να τρέξει το νερό λίγα 1 - 2 λεπτά για να καθαρίσει η γραμμή.
Ρυθμίστε τη ροή του νερού ώστε να είναι ομαλή.
Μην αγγίξετε το στόμιο του μπουκαλιού δειγματοληψίας, το πώμα του, η τα εσωτερικά του τοιχώματα.
Ξεπλύνατε τη φιάλη 2 – 3 φορές με το ίδιο το νερό που πρόκειται να συλλέξετε, πριν πάρετε το δείγμα
Γεμίστε την φιάλη.
Πωματίστε αμέσως τη φιάλη μετά τη λήψη του δείγματος.
Εάν είναι απαραίτητο, αποθηκεύστε το δείγμα στο ψυγείο πριν σταλεί στο εργαστήριο.
Αποστείλατε το δείγμα στο εργαστήριο μέσα σε 48 ώρες από τη συλλογή του.
Συσκευάστε το δείγμα μέσα σε ένα ισόθερμο (π.χ. ψυγείο από φελιζόλ) ή σε ένα μονωμένο χαρτοκιβώτιο (π.χ. κουτί με τεμάχια φελιζόλ, λωρίδες χαρτιού κλπ που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες εύθραυστων αντικειμένων).

Μερικές εξετάσεις , όπως η ανάλυση για χαλκό, μόλυβδο ή κάδμιο, απαιτούν την παραμονή του ύδατος μέσα στους σωλήνες όλη τη νύχτα πριν πάρουμε το δείγμα. Στη περίπτωση αυτή, ακολουθήστε τις οδηγίες που σας παρέχονται από το εργαστήριο.

Δείτε την πλήρη οδηγία εργασίας λήψης δείγματος νερού (PDF)

Εξέταση για πτητικές οργανικές χημικές ουσίες

Κατά συλλογή ενός δείγματος που εξετάζεται για  πτητικές οργανικές χημικές ουσίες πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω πρόσθετα βήματα:
Χρησιμοποιείστε υάλινη φιάλη
Μειώστε τη ροή του νερού για να αποτρέψετε την εισαγωγή υπερβολικού αέρα μέσα στο δείγμα.
Αφαιρέστε όλο τον αέρα από το μπουκάλι συλλογής γεμίζοντάς το εντελώς, σχεδόν μέχρι να ξεχειλίσει. 
 
Εξετάσεις για φυτοφάρμακα

Τα δείγματα για την εξέταση φυτοφαρμάκων πρέπει να ληφθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην αλλοιωθούν ή μολυνθούν πρίν φθάσουν στο εργαστήριο. Θα πρέπει να έλθετε σε επαφή με το εργαστήριο  που θα εξετάσει το δείγμα σας για να σας δώσει τις πλήρεις οδηγίες και πιθανόν κάποια υλικά για τη σωστή συλλογή του.  Τα σημεία  που κυρίως πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
 
Συλλέξτε δείγμα 2 λίτρων μόνο μέσα σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι .  Το σκοτεινό γυαλί αποτρέπει το φως να αλλοιώσει το δείγμα.
Πωματίστε το μπουκάλι με καπάκι επικαλυμμένο με τεφλόν. Το ειδικό αυτό καπάκι αποτρέπει τα πιθανόν ψευδώς θετικά αποτελέσματα που προκαλούνται από ορισμένα πλαστικά.
Διατηρείστε το δείγμα παγωμένο, κατά προτίμηση σε 4° - 8°C, και να το αποστείλετε στο εργαστήριο μέσα σε 48 ώρες.
Κατά την αποστολή του δείγματος, συσκευάστε το μέσα σε πάγο και σε ισόθερμο (φορητό ψυγείο από φελιζόλ ή άλλο υλικό).

Δείγμα απο πισίνα για μικροβιολογική ανάλυση

Τα δείγματα για μικροβιολογική ανάλυση θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα από την πισίνα και όχι από σημεία των σωληνώσεων ή του συστήματος ανακύκλωσης του νερού.
Προτιμάτε να παίρνετε τα δείγματα τις ώρες αιχμής χρήσης της πισίνας και σε σημεία όσο πιο κοντά σε λουόμενους.
Αποφεύγετε να παίρνετε τα δείγματα κοντά στις εισαγωγές νερού της πισίνας.
Χρησιμοποιείστε τα καθαρά και αποστειρωμένα μπουκάλια των 500 ml που σας προμηθεύει το εργαστήριο, τα οποία περιέχουν θειοθειικό νάτριο. Η παρουσία του θειοθειικού νατρίου είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση του ελευθέρου χλωρίου που υπάρχει στο νερό. Στην αντίθετη περίπτωση, το ελεύθερο χλώριο θα σκότωνε τους μικροοργανισμούς που πιθανό να υπάρχουν στο δείγμα μέχρι αυτό να φτάσει στο εργαστήριο και να μπει στη διαδικασία της μικροβιολογικής ανάλυσης, δίνοντας ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Κρατείστε το μπουκάλι από το κάτω μέρος και αφαιρέστε προσεκτικά το πώμα, χωρίς να αγγίξετε την εσωτερική επιφάνεια του μπουκαλιού ή του πώματος.Βυθίστε το μπουκάλι σε βάθος 20 – 30 cm κάτω από την επιφάνεια του νερού σε κατακόρυφη θέση και αφήστε το να γεμίσει.   
Βγάλτε το μπουκάλι από το νερό και χύστε μια μικρή ποσότητα ( το 1/10 περίπου του όγκου του ).
Τοποθετείστε το πώμα του και κλείστε το καλά.
Αναγράψτε με σαφήνεια τα στοιχεία του δείγματος και τις συνθήκες της δειγματοληψίας στο ειδικό καρτελάκι που έχει το μπουκάλι.
Τοποθετείστε αμέσως το μπουκάλι σε ψυγείο φελιζόλ, μαζί με πάγο (μια πλαστική σακούλα με παγάκια ειναι αρκετή).

Αποστολή δειγμάτων στο Εργαστήριο.
Τα δείγματα θα πρέπει να αποσταλούν όσο το δυνατόν συντομότερα στο Εργαστήριο (σε 6 έως το πολύ 48 ώρες ), διατηρημένα σε χαμηλή θερμοκρασία.

 
Διαπίστευση

Το Εργαστήριο εφαρμόζει το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO/IEC 17025 και είναι Διαπιστευμένο από τον επίσημο Εθνικό φορέα (ΕΣΥΔ) στις Χημικές - μικροβιολογικές αναλύσεις νερών - αποβλήτων και τη δειγματοληψία.

(αριθ. Πιστοπ.154)