Αρχική : Ανακοινώσεις : Σύσκεψη στη ΝΑΜ για την ποιότητα του νερού του Δήμμου Νέας Αγχιάλου

Σύσκεψη στη ΝΑΜ για την ποιότητα του νερού του Δήμμου Νέας ΑγχιάλουΤο θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού του Δήμου Ν. Αγχιάλου συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 27-7-09 στη ΝΑΜ μετά από αίτημα του Δημάρχου Ν. Αγχιάλου, στην οποία συμμετείχαν η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου, ο δήμαρχος Ν. Αγχιάλου, Ηλίας Καραπατάκης, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Λ. Παπαγρηγορίου, ο γεωπόνος του Δήμου, κ. Βλόντζος, ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, Στάνιος Πασχάλης, ο εκπρόσωπος του διαπιστευμένου εργαστηρίου, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Ν. Αγχιάλου, Α. Γούναρης, η εκπρόσωπος του Χημείου Βόλου, Μαρία Γεωργιάδου, και στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και της Δ/νσης Υγείας της ΝΑΜ.


Το θέμα προέκυψε όταν στις 26 Μαΐου, δείγματα νερού που λήφθηκαν από τη Δ/νση Υγείας της ΝΑΜ και στάλθηκαν από τη Χημική Υπηρεσία του Βόλου στην αντίστοιχη Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του κράτους της Φλώρινας, κατέδειξαν συγκέντρωση νικελίου σε υπερδιπλάσια ποσότητα της κανονικής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια (43 μg/l με όριο το 20 μg/l).

Τα Εργαστήριά Γούναρη, που ειναι συμβεβλημένα με τον Δήμο για το συστηματικό έλεγχο της ποιότητας του νερού του, μετά απο επανειλημμένους ελέγχους, αντίθετα με τα αποτελέσματα του ΓΧΚ, οχι μόνο δεν διαπίστωσαν υπερβάσεις σε νικέλιο, αλλά το στοιχείο δεν ήταν καν ανιχνεύσιμο.

Στη σύσκεψη, επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο Παράρτημα του Χημείου του Κράτους, στη Φλώρινα, δεν είναι διαπιστευμένο ως προς τις μετρήσεις νικελίου, ενώ τα αποτελέσματα που έδωσε, για δείγματα που ελήφθησαν ταυτόχρονα απο διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης, δεν ειναι συμβατά μεταξύ τους. Αντιθέτως, οι μετρήσεις των διαπιστευμένων εργαστηρίων, έδειξαν οτι το νερό δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από τους πολίτες.

Επειδή, όμως, δημιουργήθηκε σύγχυση και εύλογη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, εξαιτίας της μεμονωμένης μέτρησης, η οποία προήλθε από εργαστήριο του ΓΧΚ που δεν έχει διαπίστευση στη συγκεκριμένη παράμετρο, ενώ από τις υπόλοιπες μετρήσεις φάνηκε ότι δεν υπήρξε υπέρβαση στο νικέλιο, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου, ζήτησε να γίνονται, για το επόμενο διάστημα , συστηματικές δειγματοληψίες και έλεγχοι, στο πόσιμο νερό του Δήμου της Ν. Αγχιάλου, τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, από παραρτήματα που θα έχουν διαπίστευση για τις συγκεκριμένες παραμέτρους, όσο και από τα Χημικα Εργαστήρια Γούναρη, με τα οποία είναι συμβεβλημένος ο Δήμος Ν. Αγχιάλου. Ζητήθηκε δε από την παριστάμενη εκπρόσωπο του Γενικού Χημείου του Κράτους, όσον αφορά στη μέτρηση του νικελίου, τα δείγματα να στέλνονται στο Παράρτημα της Θεσσαλονίκης, που είναι διαπιστευμένο για τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Πράγματι, και οι επόμενες μετρήσεις, που έγιναν τόσο απο τα εργαστήριά μας, όσο και απο διαπιστευμένο πλέον εργαστήριο του Γενικό Χημείο του Κράτους, κατέδειξαν οτι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στο νερό όχι μόνο για το νικέλιο, αλλά και για καμμία άλλη παράμετρο.

 
Διαπίστευση

Το Εργαστήριο εφαρμόζει το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO/IEC 17025 και είναι Διαπιστευμένο από τον επίσημο Εθνικό φορέα (ΕΣΥΔ) στις Χημικές - μικροβιολογικές αναλύσεις νερών - αποβλήτων και τη δειγματοληψία.

(αριθ. Πιστοπ.154)