Αρχική : Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

Νέα επέκταση του Επίσημου Πεδίου Διαπίστευσης των εργαστηρίων μας.


Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επαναξιολόγηση και της δεύτερης τετραετίας των Εργαστηρίων μας Βόλου και Αλμυρού τον Ιανουάριο 2012.

Η διαδικασία διήρκεσε σχεδόν μία εβδομάδα και ολοκληρώθηκε σε λίγες ημέρες, δεδομένου οτι δεν διαπιστώθηκαν ουσιαστικές μη συμμορφώσεις του συστήματος ποιότητας, αλλά απεναντίας τα Εργαστήριά μας χαρακτηρίστηκαν απο τους Αξιολογητές μας ώς κορυφαία στη Χώρα.

Παράλληλα, επέκτειναν το πεδίο εφαρμογής της διαπίστευσής τους σε 23 επιπλέον παραμέτους χωρίς μάλιστα καμμία μη συμμόρφωση, και ειδικότερα :

Στους προσδιορισμούς των παρακάτω μετάλλων με Φασματοφωτομετρία Ατομικής Απορρόφησης Συνεχούς Πηγής σε Φούρνο γραφίτη (Electrothermal–CS-AAS) σε νερά πόσιμα, υπόγεια, επιφανειακά και απόβλητα σε συγκεντρώσεις της τάξης των ppb
- Αργίλιο (Al),
- Βηρύλλιο (Be),
- Κοβάλτιο (Co),
- Σίδηρος (Fe),
- Νικέλιο (Ni),
- Κάδμιο (Cd),
- Χαλκός (Cu),
- Σελήνιο (Se),
- Αρσενικό (As),
- Αντιμόνιο (Sb),
- Μαγγάνιο (Mn),
- Κασσίτερος (Sn),
- Μόλυβδος (Pb),
- Χρώμιο (Cr),
- Βανάδιο (V),
- Στρόντιο (Sr)

Επιπελόν, διαπιστεύτηκαν στον προσδιορισμό Βορίου, κυανιούχων και ανόργανων θρεπτικών (αμμωνιακού-Ν, Νιτρικού-Ν-νιτρώδους-Ν και Φωσφόρου) σε επιφανειακά, υπόγεια, θαλασσινά νερά και απόβλητα.

Περισσότερα...

 

Συνέντευξη για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της αρχόμενης κολυμβητικής περιόδουΣυνέντευξη για την ποιότητα των νερών των ακτών κολύμβησης, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα απο ελέγχους που διενήργησαν τα Εργαστήριά μας σε 818 ακτές της Ελληνικής Επικράτειας, για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ μέσα στο μήνα Μάιο, έδωσε στα ΜΜΜΕ ο Διευθυντής των Εργαστηρίων μας κος Αλέξανδρος Γούναρης.


Αξίζει να σημειωθεί οτι το 97% των νερών ειναι σε θέση να ικανοποιήσουν τα κριτήρια της Εξαιρετικής Ποιότητας, αρκεί η κατάσταση αυτή να συνεχιστεί και στις επόμενες δειγματοληψίες (Σημειώνουμε οτι η τελική αξιολόγηση προκύπτει σε βάθος χρόνου, μετά απο επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες).Η Θεσσαλία (ουσιαστικά τα νερά της Μαγνησίας και ορισμένων ακτών του Ν. Λάρισας), που πολλές φορές επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί, κατατάσσεται στις περιοχές με την καλύετρη ποιότητα νερών κολύμβησης, εφάμιλη με εκείνων των νησιών του ανοικτού πελάγους.

 

Επέκταση του Πεδίου Διαπίστευσης του ΕργαστηρίουΤο εργαστήριό μας επέκτεινε το πεδίο διαπίστευσής του σε τρείς νέες τεχνικές ατομικής φασματοφωτομετρίας και συγκεκριμένα την Ατομική Φασματοφωτομετρία Συνεχούς Φάσματος με Φούρνο Γραφίτη (Graphite Furnace CS-AAS), την Ατομική Φασματοφωτομετρία Συνεχούς Φάσματος με Υδρίδια (Hydride CS-AAS) και την Ατομική Φθορισιομετρία με ψυχρή εκνέφωση (Cold Vapor Atomic Fluorescein Spectroscopy).

Ειδικότερα, στο επίσημο πεδίο πλέον της διαπίστευσης, περιλαμβάνονται οι δοκιμές :

1. Προσδιορισμός Αρσενικού (As) σε πόσιμα, υπόγεια, επιφανειακά και θαλασσινά νερά, με Hydryde CS-AAS, σε συγκεντρώσεις απο 1 έως 20 μg/l

2. Προσδιορισμός Αρσενικού (As) σε πόσισμα, υπόγεια, επιφανειακά, νερά και απόβλητα, με Graphite Furnace CS-AAS, σε συγκεντρώσεις απο 5 έως 100 μg/l

3. Προσδιορισμός Υδραργύρου (Hg) σε πόσιμα, υπόγεια, επιφανειακά, θαλασσινά νερά και απόβλητα, με Cold Vapor AFS, σε συγκεντρώσεις απο 0.2 έως 5 μg/l

Θα πρέπει να σημειωθεί, οτι με τις νέες τεχνικές συνεχούς φάσματος, το Εργαστήριό μας ειναι το μοναδικό στην Ελλάδα και απο τα λίγα στην Ευρώπη, που έχει διαπιστεύσει μεθόδους και επιπλέον το μοναδικό διαπιστευμένο στην Διεθνώς Αναγνωρισμένη μέθοδο ανάλυσης Υδραργύρου σε πόσιμα νερά με CVAFS.

Επίσης, νέες δοκιμές προστέθηκαν και στο μικροβιολογικό πεδίο, όπως το clostridium Perfrigens κλπ

 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΕπενδύσεις ύψους 400.000 ευρω σε σύγχρονο αναλυτικό εξοπλισμό, πραγματοποίησε το Εργαστήριό μας τον Ιανουάριο 2011, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Ο εξοπλισμός αφορά μεταξύ των άλλων, νέα μονάδα διπλής Ατομικής απορρόφησης, συνεχούς φάσματος (Continous Source AAS) του Γερμανικού Οίκου Analytic Jena, πλήρως εξοπλισμένη με αυτόματους δειγματολήπτες, γενήτρια υδριδίων, μικορκάμερα φούρνου κλπ.
Ας σημειωθεί οτι πρόκειται για την μοναδική εγκατάσταση αυτού του είδους του εξοπλισμού στην Ελλάδα, που επιτρέπει τον προσδιορισμό πλέον των 35 στοιχείων με την ίδια πηγή και με πολύ περιορισμένες παρεμποδίσεις υποστρώματος.

 

Επαινετικά τα σχόλια της αξιολόγησης εργαστηρίου

Τα Εργαστήρια Γούναρη ολοκλήρωσαν επιτυχώς και φέτος την ετήσια επιθεώρησή τους απο τον Εθνικό Φορέα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), χωρίς καμία σοβαρή παρατήρηση , ενώ αντίθετα, οι εκθέσεις των επιθεωρητών – αξιολογητών του ΕΣΥΔ, στα έντυπα αναφορών ΕΑΕ 03 επισημαίνουν μεταξύ των άλλων οτι:

  • Το Προσωπικό παρουσιάζει υψηλότατο επίπεδο τεχνικής επάρκειας 
    Το Σύστημα Ποιότητος τηρείται πάρα πολύ ικανοποιητικά 
    Οι επιθεωρήσεις γίνονται με υποδειγματικό τρόπο
    Οι χώροι εγκατάστασης είναι άριστοι, ο εξοπλισμός εξαιρετικός και οι διαδικασίες δειγματοληψίας επίσης άριστες.
    Η εξυπηρέτηση των πελατών του εργαστηρίου, δεν είναι απλά πάρα πολύ  ικανοποιητική αλλά συνοδεύεται  απο ευμενή και επαινετικά σχόλια.

Χαρακτηριστικά καταλήγει η αναφορά οτι «το εργαστήριο όχι μόνο καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των προτύπων, ακόμη και των πλέον απαιτητικών, αλλά μάλλον θεωρείται το κορυφαίο στην δειγματοληψία νερών».

Ας σημειωθεί οτι θεωρούνται μάλλον πρωτοφανή, τέτοια είδους σχόλια σε επίσημη έκθεση επιθεώρησης εργαστηρίου, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικό τίτλο τιμής , αναγνώρισης και επιβράβευσης όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών μας, αλλά και δέσμευση απέναντι στους πελάτες μας να διατηρήσουμε το πήχη των επιδόσεών μας στα ίδια, και όχι μόνο, επίπεδα.

Η διεύθυνση του εργαστηρίου, ευχαριστεί το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του, τους συνεργάτες και τους πελάτες του, για την άριστη συνεργασία τους και τη συμβολή τους στην υπέρβαση όλων των προσδοκιών που είχαμε θέσει σαν στόχο και όλοι μαζί υλοποιήσαμε.  

 

Σύσκεψη στη ΝΑΜ για την ποιότητα του νερού του Δήμμου Νέας ΑγχιάλουΤο θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού του Δήμου Ν. Αγχιάλου συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 27-7-09 στη ΝΑΜ μετά από αίτημα του Δημάρχου Ν. Αγχιάλου, στην οποία συμμετείχαν η αντινομάρχης Νατάσα Οικονόμου, ο δήμαρχος Ν. Αγχιάλου, Ηλίας Καραπατάκης, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Λ. Παπαγρηγορίου, ο γεωπόνος του Δήμου, κ. Βλόντζος, ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, Στάνιος Πασχάλης, ο εκπρόσωπος του διαπιστευμένου εργαστηρίου, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Ν. Αγχιάλου, Α. Γούναρης, η εκπρόσωπος του Χημείου Βόλου, Μαρία Γεωργιάδου, και στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και της Δ/νσης Υγείας της ΝΑΜ.

Περισσότερα...

 

Οι Κρατικές επιχορηγήσεις σε Εργαστήρια του Δημόσιου Τομέα

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τα αρμόδια όργανα για την προστασία του ανταγωνισμού της Ευρωπαικής Ένωσης, Dr Μario Monti (Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού) και Philip Lowe  (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), αποφάνθηκαν ότι στο πλαίσιο της συνθήκης περι προστασίας του ανταγωνισμού, θα πρέπει να εμποδίζονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να νοθεύουν τους κανόνες του ανταγωνισμού μέσω διακριτικής μεταχέιρισης υπέρ των δημοσίων επιχειρήσεων  ή ενισχύσεων στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα.

Περισσότερα...

 

Ο έπίσημος έλεγχος τροφίμων και νερών διενεργείται μόνο απο διαπιστευμνένα εργαστήρια


Σύμφωνα με την υ'αριθ. 15103/22-8-2007 εγκύκλιο του ΕΦΕΤ  «Αποστολή κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τον επίσημο έλεγχο τροφίμων», η δειγματοληψία για μικροβιολογική ανάλυση αποτελεί δραστηριότητα του επίσημου ελέγχου.

Περισσότερα...

 
Διαπίστευση

Το Εργαστήριο εφαρμόζει το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO/IEC 17025 και είναι Διαπιστευμένο από τον επίσημο Εθνικό φορέα (ΕΣΥΔ) στις Χημικές - μικροβιολογικές αναλύσεις νερών - αποβλήτων και τη δειγματοληψία.

(αριθ. Πιστοπ.154)