Αρχική : Εκδηλώσεις - Ημερίδες

Ημερίδες

Ημερίδα ΠΣΧΜ για την Ποιότητα Πόσιμου Νερού, Υγρά Απόβλητα, Αέρια Ρύπανση.


Το Σάββατο 28 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Valis Resort Hotel, στην Αγριά Βόλου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα των Συλλόγων Χημικών Μηχανικών Μαγνησίας και Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Το θέμα της ημερίδας «Ποιότητα Πόσιμου Νερού, Υγρά Απόβλητα, Αέρια Ρύπανση, Χαρακτηριστικά – Τεχνολογίες και Χρηματοδοτικά Εργαλεία», όντας πολύπτυχο και καινοτόμο, καλύφθηκε ιδιαιτέρως εύστοχα και επαρκώς, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εισηγητών από το ακαδημαϊκό, βιομηχανικό και επιχειρηματικό κόσμο καθώς και από εκπροσώπους εταιρειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Εισήγηγη του κ. Γούναρη Αλέξανδρου 

 

Η εισήγηση του μέλους του συλλόγου, και Διευθυντή των Εργαστηρίων μας, κ. Α.Γούναρη είχε θέμα τις μετρήσεις και τα χαρακτηριστικά του Πόσιμου Νερού σε όλη την Θεσσαλία, ήταν βασισμένη σε στοιχεία που προέκυψαν από τις αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τα εργαστήρια του σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων χωρίς να αναφερθούν ονόματα συγκεκριμένων περιοχών, πολεοδομικών συγκροτημάτων ή υδραγωγείων. Συγκεκριμένα, η εισήγησή του επικεντρώθηκε σε στατιστικά στοιχεία και έδωσε μία γεωγραφική εικόνα των δειγμάτων που πληρούν τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο κ. Α.Γούναρης, αφού κατηγοριοποίησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νερά όλης της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μικροβιακές και φυσικοχημικές παραμέτρους. Τονίστηκε ιδιαίτερα η βελτίωση στην ποιότητα του πόσιμου νερού τα τελευταία 10 χρόνια με την ένταξη των δήμων στο Καποδιστριακό μοντέλο με αποτέλεσμα την καλύτερη επιλογή και διαχείριση των πηγών υδροληψίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αλλαγή των νομοθετικών ορίων.
Στο τέλος της εισήγησής του αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών Μηχανικών, σε ότι αφορά την διενέργεια φυσικοχημικών αναλύσεων και την διεύθυνση χημικών εργαστηρίων.

Βλέπε σχετικό άρθρο της Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και για φωτογραφίες ημερίδας,
συνδεθείτε με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Χημικών Μηχανικών, Τμήμα Μαγνησίας

 

Εσπερίδα για Ενημέρωση του Κοινού ώς προς το Χρώμιο στο νερό ύδρευσης του Στεφανοβικείου


Ειδική εσπερίδα, διοργάνωσε ο Δήμος Ρήγα Φερραίου προκειμένου να ενημερώσει τους Δημότες για τις υπερβάσεις των ορίων του χρωμίου στο νερό του δικτύου ύδρευσης Στεφανοβικείου.

Οι υπερβάσεις του χρωμίου, που είχαν διαπιστωθεί απο τα εργαστήριά μας πριν το 2007, διαχειρίζονταν μέχρι σήμερα απο τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, με την συνδυασμένη χρήση εναλλακτικών πηγών υδροληψίας (γεωτρήσεων) , ανάλογα με τα επίπεδα του χρωμίου που παρακολουθούνταν με συνεχείς εργαστηριακούς ελέγχους. Το τελευταίο διάστημα όμως, οι αυξημένες ανάγκες σε νερό, σε συνδυασμό με την σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας του νερού όλων των διαθέσιμων πηγών υδροληψίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε πλέον μικρή αλλά μόνιμη υπέρβαση του νομοθετικού ορίου ώς προς το χρώμιο, γεγονός που οδήγησε την Δημοτική Αρχή να απαγορεύσει την χρήση του νερού για πόση.Στην Εσπερίδα, που διήυθυνε η Δήμαρχος κα Ελένη Λαίτσου, εισηγητές ήταν οι κ.κ. Αλέξανδρος Γούναρης, Χημικός Μηχανικός Δ/τνης των Εργαστηρίων μας και Αριστοτέλης Κανλής, Χημικός, Πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος Θεσσαλίας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και πρώην Γενικός Δ/ντης του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Δείτε την εισήγηση (PDF)

 

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα Εργαστήριά μαςΤην 29 Μαρτίου 2011, επισκεύτηκαν τα Εργαστήριά μας, οι κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κοπάνας και Χήρας, οι οποίοι συναντήθηκαν και συνομίλησαν με το προσωπικό των Εργαστηρίων, ξεναγήθηκαν στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν σε ειδική σύσκεψη που ακολούθησε για τα προβλήματα και τα ζητήματα που αφορούν τα πόσιμα , υπόγεια και επιφανειακά νερά της Περιφέρειας.
Στην επίσκεψη, ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κος Αγοραστός, που λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων, την ανέβαλε.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Τα εργαστήριά μας συμμετέχουν με το περίπτερό τους στην Γενική Έκθεση 9ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Βόλο το Επιμελητήριο Μαγνησίας.Στα πλαίσια της ενημέρωσης, κατα τη διάρκεια της έκθεσης, γίνεται παρουσίαση απο το προσωπικό των Εργαστηρίων, θεμάτων που αφορούν την Δημόσια Υγεία, τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και φυσικά των προβλημάτων της ποιότητας των νερών.

Περισσότερα...

 

Ημερίδα για την ποιότητα νερών ακτών κολύμβησης Βόλου

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε επιστημονική ημερίδα υπο την αιγίδα του Δήμου Βόλου, για την ποιότητα των νερών των ακτών κολύμβησης της περιοχής του Δήμου.

Στην ημερίδα εισηγητές ήταν οι κ.κ. Λ.Κόλιας (Γενικός Γραματέας της Ελληνικής εταιρίας προσατσίας της φύσης), Δ. Βουρδουμπά (Συντονίστρια του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες), Μ. Σαμπατακάκης (Γενικός Επιθεωρητής του Υπ. Υγείας), Ε. Τυλιγάδας (Δ/ντής Ειδικής Γραμματείας Παρακολούθησης Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος), Δ. Κουτσιφέλης (Τεχν. Δ.ντης ΔΕΥΑΜΒ) και Α. Γούναρης (Δ/τνης των Εργαστηρίων μας).

Απο την ημερίδα προέκυψε οτι τα νερά των ακτών κολύμβησης του Βόλου, ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ποιότητας για κολύμβηση.

Δείτε την παρουσίαση σε PDF

 

Ημερίδα για την υγειονομική ποιότητα του νερού των δικτύων ύδρευσης του Ν. ΦλώριναςΤα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος "Υγειονομική ποιότητα του νερού των δικτύων ύδρευσης του  Ν.Φλώρινας, επισημάνσεις ακαταλληλότητας, προτάσεις και μέτρα αντιμετώπισης", που υλοποίησαν τα Εργαστήριά μας, σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ , με ανάθεση απο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική ημερίδα στη Φλώρινα, παρουσία του Νομάρχη, της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας,  του κ. Μ. Σαμπατακάκη εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, Στελεχών της ΑΝΚΟ και εκπροσώπων ΜΜΕ.
Εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Δ/ντης των Εργααστηρίων μας Αλέξανδρος Γούναρης.

 

Ημερίδα για τον έλεγχο της κατάστασης ρύπανσης των ακτών Α.Μακεδονίας και Θράκης στη Ξάνθη


Τα Εργαστήριά μας σε συνεργασία με το ΚΕΠΑΜΑΧ και την Νομαρχία Ξάνθης, διοργάνωσαν ημερίδα στο Ξενοδοχείο Νατάσα στην Ξάνθη, με Θέμα τον έλεγχο των νερών των ακτών του θαλασσίου μετώπου των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Διαπιστώθηκε η ανάγκη υλοοποίησης προγράμματος ελέγχου των ακτών , αντίστοιχο με αυτό που γίνεται κάθε χρόνο στη Χλακιδική, με στόχο την διερεύνηση των κυριοτέρων χερσαίων εστιών ρύπανσης για τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπισή τους.

 

Ημερίδα για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Δήμο ΜίκραςΗμερίδα με θέμα "Εργα υποδομών και ποιότητα του νερού", διοργάνωσε η ΔΕΥΑΚ Μίκρας, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007, στο Χωριό της Ειρήνης (Καρδία).
Στην εισήγησή του, ο Αλέξανδρος Γούναρης, Διευθυντής των εργαστηρίων μας, αναφέρθηκε στα χημικά και μικροβιολογικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού, στην διαδικασία και την συχνότητα των ελέγχων, όπως και στα προβλήματα - υπερβάσεις που διαπιστώθηκαν.

 

Ημερίδα με θέμα ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

Ενόψει της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΕΡΟΥ, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Θερμαικού, διοργάνωσε ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008 στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ στην Περαία Θεσσαλονίκης.
Κεντρικοί ομιλητές ο κ. Βουδούρης Κώστας, Ε. Καθηγητής Α.Π.Θ. Υδρογεωλογίας και ο κ. Γούναρης Αλέξανδρος, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής των Εργαστηρίων μας.

 

Ημερίδα για την μετανάστευση μετάλλων απο σωληνώσεις και υλικά συγκόλλησης σωληνώσεων


Τα Εργαστήριά μας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας (ΑΝΕΜ), διοργάνωσαν με επιτυχια Ημερίδα, για την μετανάστευση μετάλλων απο σωληνώσεις και υλικά συγκόλλησης σωληνώσεων, στο νερό .
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας που εκπόνησαν τα Εργαστήρια Γούναρη.

Δείτε :
Αποτελέσματα έρευνας (PDF)
Συμπεράσματα έρευνας (PDF)

 

 

 

Ημερίδα για την ρύπανση του Πηνειού

Σε ειδική επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικαίων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, παρουσιάστηκε απο τον Διευθυντή των Εργαστηρίων κ. Γούναρη, έρευνα της οικολογικής κατάστασης του Πηνειού ποταμού στην περιοχή ευθύνης του Νομού Τρικάλων, με έμφαση στη ρύπανση, που υλοποίησαν τα Εργαστήριά μας, με ανάθεση της Νομαρχίας.

Βλεπε Μεθοδολογία έρευνας (PDF)

 

Ημερίδα για τα αίτια θανάτου ψαριών στο Μαλιακό κόλπο.

Η ημερίδα διοργανώθηκε την 27 Απριλίου 2009 στη Λαμία με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Φθιώτιδας, όπου διερευνήθηκαν και συζητήθηκαν τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες ψάρια τον Μάρτιο του 2009. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο τέως Υφυπουργός Υγείας κος Γιαννόπουλος, Βουλευτές του Νομού, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Παντελής Σκλιάς κ.α.
Μεταξύ των εισηγητών, ήταν και ο Διευθυντής των εργαστηρίων μας κ. Α. Γούναρης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν στα δείγματα απο τη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού Κόλπου και των απορροών που πέφτουν σ'αυτόν, τα οποία προσκόμησε στα Εργαστήριά μας η Νομαρχία Φθιώτιδας, τον Μάρτιο του 2009.

Περισσότερα...

 

Ημερίδα για τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης των ακτών της Χαλκιδικής

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των ακτών της Χαλκιδικής με έμφαση στη ρύπανση από χερσαίες πηγές και στην καταλληλότητα του νερού για κολύμβηση και θαλάσσια σπορ»που υλοποιεί κάθε χρόνο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και το ΚΕΠΑΜΑΧ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Γούναρη, παρουσιάστηκαν σε ειδική επιστημονική ημερίδα στον Πολύγυρο, παρουσία του Υφυπουργού κ. Νάκου, του Νομάρχη Χλακιδικής, των Βουλευτών του Νομού, των Δημάρχων, Λιμενικών Αρχών και εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Εισηγητής της ημερίδας ήταν ο κ. Γουναρης, Διευθυντής των Εργαστηρίων και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος.


Δημοσιεύματα

 

Εγκαίνια των νέων Εργαστηρίων μας στο Βόλο


Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2007 το βράδυ, τελέστηκαν στο Βόλο, τα εγκαίνια των νέων Εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας νερών και αποβλήτων, του Χημικού Μηχανικού και μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Αλέξανδρου Γούναρη, που βρίσκονται στην παραλία του Βόλου, Ιάσονος και Π. Μελά.
Τα νέα εργαστήρια στο Βόλο, θα λειτουργούν παράλληλα με τα κεντρικά εργαστήρια που βρίσκονται στον Αλμυρό, με αντικείμενο τις εργαστηριακές αναλύσεις πόσιμων, υπόγειων, επιφανειακών νερών, βιομηχανικών νερών, αποβλήτων, τις περιβαλοντικές και Ωκεανογραφικές έρευνες.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, που έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Βούλγαρη και τις Βουλευτές κα Ζήση και Μακρή, χαρακτήρισε την παρουσία και τη δράση των Εργαστηρίων μας ώς παράγοντα Κοινωνικής Προσφοράς όχι μόνο για το Νομό αλλά για ολόκληρη της Ελλάδα.
Ιδιαιτερα  ξεκάθαρες  ηταν  επίσης  οι δηλωσεις  του γενικου διευθυντη του υπουργειου  υγειας  αλλα  και μελους του εθνικου συμβουλιου  διαπιστευσης Μιχαλη Σαμπατακακη  ο  οποιος  ήλθε στο Βόλο με  αφορμη τα εγκαινια  των νεων εργαστηρίων μας, ο οποίος, με αφορμη  τα οσα  εχουν δει το φως της δημοσιοτητας  σχετικα  με την ποιοτητα  του ποσιμου  νερου στη Μαγνησια  , τους ελεγχους που  πρεπει να γινονται αλλα κυριως ποιοι  εξουσιοδοτουνται να δινουν εγκυρα αποτελεσματα των αναλυσεων σε δειγματα νερου , δήλωσε οτι : « οι ελεγχοι θα πρεπει να γινονται απο διαπιστευμενα εργαστηρια», επεσημανε τονιζοντας  παραλληλα πως  οι περισσότερες ΔΕΥΑ  της χωρας δεν  ειναι διαπιστευμενες  για τετοιου ειδους ελεγχους και ξεκαθαρισε  πως  οι έλεγχοι ειναι  αναγκαιοι και επιβεβλημένοι απο τη νομοθεσία, προκειμενου  να διασφαλιζεται η ποιοτητα του ποσιμου νερου που  καταναλωνουν  οι πολιτες.

 
Διαπίστευση

Το Εργαστήριο εφαρμόζει το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO/IEC 17025 και είναι Διαπιστευμένο από τον επίσημο Εθνικό φορέα (ΕΣΥΔ) στις Χημικές - μικροβιολογικές αναλύσεις νερών - αποβλήτων και τη δειγματοληψία.

(αριθ. Πιστοπ.154)